Prečo balansovať

Zlepši  si svoju rovnováhu
Rovnováha je schopnosť zostať vo vzpriamenej polohe alebo mať kontrolu nad pohybom tela. Rovnováhu poznáme statickú - schopnosť udržať rovnováhu tela v stave pokoja , keď sa nehýbeme a dynamickú - schopnosť udržať rovnováhu v pohybe , ktorú ocenia hlavne športovci . Použitie balančnej dosky urýchľuje zlepšenie vašej rovnováhy .


Buďte lepším športovcom
Tréning na balančnej doske zvyšuje vašu obratnosť a schopnosť prispôsobiť sa zmenám vonkajších faktorov . Vo väčšine športov je pre vás dôležité rýchlo meniť smer pohybu, no zároveň nestratiť rovnováhu . Ďalšou dôležitou dôležitou schopnosťou je porozumenie a ovládanie tela prostredníctvom zlepšenia propriocepcie  - pocitu a pochopenia polohy a pohybu tela , jeho rovnováhy a pojmu sily . Ľudské telo využíva tento zmysel na všetky činnosti , preto propriocepciu treba trénovať .

Zníženie rizika zranenia
Veľká časť športových zranení vzniká stratou koordinácie a rovnováhy . Tréning rovnováhy umožňuje lepšie sa prispôsobiť zmenám v pohybe a zlepšuje stabilitu vašich kĺbov . Tréning s balančnou doskou znižuje riziko vykĺbenia členku . Použitie balančnej dosky môže byť aj pri rehabilitácii pre urýchlenie regenerácie športovca.

Rozvíjajte svoj hlboký stabilizačný systém
Hlboký stabilizačný systém sú svaly uložené v hĺbke trupu , do ktorých patria chrbtové svalstvo, priečny brušný sval, svaly panvového dna a bránica - hlavný dýchací sval . Tieto svaly ohraničujú obopínaju brušnú dutinu -  zo zadu chrbtové svalstvo, z boku a z predu priečny brušný sval, zhora bránica a zo spodu svaly panvového dna. Spoločným pôsobením týchto svalov vzniká pevný a stabilný trup - pevný Core - stred tela.

Buďte silnejšími
Silu svahov môžeme trénovať rôznymi spôsobmi . Nestabilný pocit  a  cviky na balančnej doske zapoja všetky svalové skupiny viac ako pri cvičení v stabilnej polohe. Všetky svalové skupiny budú spolupracovať, taktiež vaše kĺby , váš postoj bude stabilnejší .

Reagujte rýchlejšie
Tréningom na balančnej doske trénujete vašu reakciu na zmeny vonkajšieho prostredia. Vaše telo môže rýchlo reagovať efektívnym využitím sily svalov, ktorá je užitočná pri rôznych športoch . Rýchlosť a efektivita idú dohromady s tréningom na balančnej doske.

Zlepšite držanie  tela
 V dnešnej dobe je možné vidieť nesprávne držanie tela , keďže väčšina z nás má sedavé zamestnanie a vo voľnom čase trávime čas pri počítači , alebo televízií. Aj naše deti uprednostňujú obrazovky smartfónov pred aktivitami vonku . Často si neuvedomujeme polohu v ktorej sedíme , hlava sklonená , chrbát ohnutý.
To vedie k bolestiam chrbta, hlavy a obmedzuje nás pohybe.
Cvičenie na balančnej doske vám nielen posilní svaly ale aj vylepší držanie tela.